Menu Sluiten

Rouwkaart

Met een rouwkaart stel je familie, vrienden, zakenrelaties en kennissen op de hoogte van het overlijden van iemand. Het versturen van rouwkaarten vindt bij voorkeur zo spoedig mogelijk na het overlijden plaats. Hiermee kunnen nabestaanden ervoor zorgen dat mensen in korte tijd op de hoogte wordt gesteld van dit overlijden. Daarnaast wordt er op de rouwkaart vermeld wanneer de condoleance / uitvaart plaats zal vinden, waardoor iedereen hier van op de hoogte kan worden gesteld. De uitvaartverzorger kan u ook helpen bij het uitzoeken van het rouwwerk. Samen kan er een mooie tekst worden opgesteld en een bijpassende kaart worden uitgezocht.

Wat staat er in de rouwkaart?

In de rouwkaart staat altijd de naam van de overledene en wanneer hij/zij geboren is. Ook de overlijdensdatum wordt genoemd in de rouwkaart. Daarnaast worden de gegevens van de uitvaart vermeld; waar dit zal plaatsen, hoe laat en of dit in besloten kring zal zijn. Ook vind je in de rouwkaart het correspondentieadres waar mensen iets naar toe kunnen sturen. Afsluitend worden de namen genoemd van de mensen van wie de rouwkaart afkomstig is; de partner, de kinderen en eventueel andere betrokkenen.

Wat voor een soort rouwkaarten zijn er?

Er is veel mogelijk op het gebied van rouwkaarten. Vroeger waren rouwkaarten zwart en vierkant, gelukkig is dat tegenwoordig wel anders. U kunt kiezen uit alle kleuren die u maar wilt, daarnaast is het mogelijk om voor een bijzonder lettertype te kiezen of om bijvoorbeeld een mooie foto op de voorkant te zetten. Ook kunt u kiezen voor speciaal hergebruikt papier, waarmee het rouwwerk een duurzaam karakter krijgt. Ook zijn er verschillende afmetingen mogelijk, van grote luxe rouwkaarten tot kleine bescheiden exemplaren. De uitvaartverzorger heeft veel ervaring op het gebied van rouwkaarten en kan u altijd adviseren op dit gebied. De uitvaartverzorger kan u ook voorbeelden laten zien, waardoor u een goed beeld heeft van de verschillende mogelijkheden.

Tekst rouwkaart

De tekst op de rouwkaart moet passen bij de overledene en de nabestaanden. Als de overledene vooraf wensen heeft uitgesproken over het rouwwerk, moet dit natuurlijk ook worden meegenomen. Persoonlijke tinten kunt u terug laten komen in de kleur van de kaart, een persoonlijke foto of bijvoorbeeld door een stuk van een songtekst van een favoriet liedje van de overledene op te nemen in de rouwkaart. Als de overledene geïnteresseerd was in filosofie is het wellicht passend om een mooie spreuk van een filosoof af te beelden op de kaart.

Voorbeeldzinnen Rouwkaart

Een mooie pakkende zin is altijd aan te raden op een rouwkaart. Het is de kunst om juist met weinig woorden, veel te zeggen. Kies er wel altijd voor om een zin uit te kiezen die goed past bij de overledene en die veel mensen zullen herkennen. Onderstaand enkele voorbeelden.

“Bedankt voor jouw warmte en gezelligheid.”

“We nemen afscheid van je, maar vergeten doen we je nooit.”

“Veel te vroeg ging je heen, we hadden nog lang van je willen genieten.”

Gedicht rouwkaart

Met een gedicht kun je met weinig woorden, heel veel zeggen. Door te kiezen voor een kort gedicht, kies je voor eenvoud en kracht. Ook hierbij is het belangrijk om een gedicht uit te kiezen waar veel mensen zich in kunnen herkennen en die een link heeft naar de overledene. Door hierin de naam te verwerken van de overledene, maak je het gedicht extra persoonlijk. Onderstaand enkele voorbeelden.

Henk,
Veel te snel
was jouw leven voorbij
wat was je altijd vrolijk
avontuurlijk en blij

Yvonne,
Jouw glimlach vergeten we nooit

altijd vrolijk en vooraan
spontaan en warm
voor ons blijf je altijd bestaan