Als er geen nabestaanden van een overledene kunnen worden gevonden is het volgens het wetboek verplicht dat de gemeente een uitvaart organiseert en deze ook betaalt. Dit is de gemeente ook verplicht als de overledene geen uitvaartverzekering had en de nabestaanden niet op willen draaien voor de kosten van de uitvaart. Deze gemeentelijke begrafenis wordt in dit geval in opdracht uitgevoerd van de gemeente. De uitvaartverzorger krijgt in dit geval instructies van de gemeente hoe de uitvaart eruit moet komen te zien en wat de kosten hiervan maximaal mogen zijn. De gemeente kan er hierbij voor kiezen om de kosten laag te houden. Dit betekent in de praktijk veelal een sobere, eenvoudige uitvaart. Als er geen geld is, en de nabestaanden ook niet bereid zijn om kosten te maken voor een uitvaart, hebben zij geen invloed op de uitvoering van de uitvaart.
Gratis begraven
De overleden moet eerst worden geïdentificeerd, voordat er een uitvaart kan worden geregeld. Als de identificatie heeft plaatsgevonden, wordt er door de gemeente gezocht naar de nabestaanden. Als er nabestaanden worden gevonden, kunnen zij ervoor kiezen om de kosten op zich te nemen voor de uitvaart, of om hiervan af te zien. Als de nabestaanden afzien van de kosten voor de uitvaart, zal de gemeente de uitvaart gaan organiseren.
Geen geld voor crematie
Als de overledene geen uitvaartverzekering had en de nabestaanden zijn niet te vinden, of willen niet opdraaien voor de kosten van de uitvaart, zal de gemeente dit op zich nemen. De crematie van de overledene zal in dit geval toch plaatsvinden, maar in veel gevallen wel op een bescheiden manier waar niet veel kosten mee gemoeid zijn. Hierbij kunt u denken aan een eenvoudige kist, geen bloemen en na de crematie wordt er bijvoorbeeld geen koffie en cake geserveerd. Uiteindelijk is het wel gemeenschapsgeld wat wordt uitgegeven en daarom houdt de gemeente dergelijke uitvaarten in de meeste gevallen eenvoudig.
Bijzondere bijstand uitvaart
Het kan voorkomen dat nabestaanden geen geld hebben voor een uitvaart, maar deze toch zelf willen organiseren. Als de gemeente dit namelijk gaat doen, bepaalt de gemeente ook hoe de uitvaart er precies uit komt te zien en dit kan anders zijn dan hoe de nabestaanden dit voor ogen hadden. In dit geval is er de mogelijkheid om geld te lenen door de nabestaanden bij de sociale dienst. Deze lening wordt aangegaan door de nabestaanden en is puur bedoeld om de uitvaart van te betalen. Met dit bedrag kunnen de nabestaanden invulling geven aan de uitvaart zoals zij dit wensen. Deze lening moet wel worden terugbetaald aan de sociale dienst.
Uitvaartverzekering laat nabestaanden goed achter
Met een uitvaartverzekering kunt u ervoor zorgen dat nabestaanden na uw overlijden niet voor verrassingen komen te staan. U kunt hierbij kiezen voor een bedrag wat wordt uitgekeerd (kapitaal verzekering) of voor een verzekering waarbij er diensten worden verricht (natura verzekering). In beide gevallen hoeven nabestaanden in ieder geval niet op te draaien voor de kosten van de uitvaart. Als u uw wensen goed op papier zet, is het voor de nabestaanden ook nog eens duidelijk hoe uw uitvaart eruit moet komen te zien. U kunt in deze wensenlijst ook speciale wensen aangeven zoals een specifieke plek waar u uitgestrooid wilt worden. Of wellicht heeft u wel een voorkeur voor een zangeres die u graag wilt laten zingen op uw uitvaart. Dit kunt u allemaal op papier laten zetten. Voordeel van een uitvaartverzekering is ook dat nabestaanden niet in vervelende discussies terechtkomen over wie de uitvaart moet gaan betalen en hoe deze eruit moet komen te zien. En op het moment dat niemand bereid is om de kosten voor uw uitvaart op zich te nemen, zal de gemeente dit noodgedwongen moeten doen. In dit geval zal uw uitvaart er sober uit komen te zien. En dat is wellicht iets wat nu niet wilt. Met een uitvaartverzekering kunt u dit voor zijn en uw uitvaart laten verlopen zoals u dat het prettigste vindt.