Een donorcodicil is een document waarin je kunt aangegeven of je wel of niet je organen wilt afstaan na je overlijden. Zodra je dit donorcodicil hebt getekend en gedateerd, is deze rechtsgeldig. Op het moment dat je deze bij je draagt, weten artsen meteen wat er met je organen moet gebeuren zodra je komt te overlijden.
Centraal donorregister
Sinds 1998 is er in Nederland een centraal donorregister. Dit is een digitaal register waarin je jezelf kunt laten registreren. Je kunt hierin dus aangeven of je na je overlijden donor wilt zijn. Ook kun je hierin uitzonderingen aangeven, bijvoorbeeld welke organen je wel of niet af wilt staan. Het grote voordeel van dit online register is dat artsen direct in het systeem kunnen zien of ze jouw organen mogen gebruiken.
Opstellen van donorcodicil
Er zijn mensen die zich liever niet online laten registeren. U kunt er ook voor kiezen om een papieren donorcodicil op te stellen. Hierbij kunt u zelf een verklaring opstellen en hierin opnemen wat u belangrijk vindt. Als u deze bij u draagt, kunnen artsen na uw overlijden direct beschikken over de juiste informatie omtrent uw donorwensen. Belangrijk is altijd om het donorcodicil te ondertekenen en te dateren.
Donorcodicil kwijtgeraakt
Als u uw donorcodicil bent kwijtgeraakt, kunt u een nieuwe verklaring aanvragen. U kunt deze opnieuw invullen, dateren en ondertekenen. Als u zichzelf online heeft geregistreerd, hoeft dit niet. Het papieren bewijs is namelijk alleen een ‘afschrift’ van uw registratie in het digitale register. Met andere woorden; u bent nog steeds geregistreerd, bij uw overlijden worden uw donorwensen nog steeds uitgevoerd.
Afmelden voor Donorcodicil
Als u liever geen donor wilt worden, kan dit natuurlijk. Ook dan is het belangrijk dat u dit aangeeft. Het is namelijk niet verplicht dat u uw organen na uw overlijden afstaat. Het is wel zo, dat als u niets heeft vastgelegd, uw nabestaanden hierover moeten beslissen. Hiermee legt u een lastige afweging neer bij uw nabestaanden, die ook nog eens afwijkend kan zijn met wat u het liefste zou willen. Door dit vast te leggen is er voor iedereen duidelijkheid. Voor de artsen en voor de nabestaanden.
Contact nabestaanden orgaandonor met ontvanger
In Nederland kennen we de stichting Donadona. Deze stichting is onafhankelijk en maakt het mogelijk dat nabestaanden van orgaandonoren en hun ontvangers, contact kunnen hebben. Hierbij wordt er gekeken of beide partijen hier behoefte aan hebben. Veel mensen vinden het prettig om de donatie een plek te geven. Zowel aan de kant van de donor als aan de kant van de ontvanger.
Donorcodicil en afscheid
Als u aangegeven heeft in uw donorcodicil dat u uw organen af wilt staan, dan is er nog voldoende tijd voor de nabestaanden om afscheid van u te nemen in complete staat. Ook de crematie of begrafenis hoeft niet op een later moment plaats te vinden omdat u donor bent. Het kan zijn dat een overledene een halve dag tot een dag niet beschikbaar is voor de nabestaanden. Alles hangt er natuurlijk vanaf of de organen geschikt zijn voor donatie. Ook hangt het er vanaf wat er specifiek gebruikt kan worden en hoeveel operatietijd dit in beslag neemt voor de artsen. Alles gaat uiteraard in goed overleg met de nabestaanden, zodat zij precies weten waar ze aan toe zijn.
Donorcodicil en selectie van ontvanger
U heeft geen invloed op wie uw organen mag ontvangen. De ontvanger wordt gekozen op basis van de donorlijst. Er bestaan wel algemene regels waarbij een roker bijvoorbeeld zes maanden gestopt moet zijn met roken, om aanspraak te kunnen maken op een nieuwe long. Dit geldt ook bijvoorbeeld voor iemand die veel alcohol drinkt, ook hij/zij moet minimaal zes maanden normaal alcoholgebruik kunnen aantonen om in aanmerking te komen voor een donorlever.