In de afgelopen 10 jaar dat Uitvaartverzekering24.nl actief is op het internet, hebben wij heel veel vragen van gebruikers weten te beantwoorden. Om deze reden hebben wij de veel gestelde vragen over begrafenis, onderstaand verzameld.
Dat kan zeker. Door het afsluiten van een uitvaartverzekering hoeven uw nabestaanden zich na uw overlijden zich geen zorgen te maken over de kosten van de uitvaart. Er zijn verschillende vormen van een uitvaartverzekering. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een kapitaal uitvaartverzekering, hierbij wordt er een geldbedrag uitgekeerd waarvan de nabestaanden uw uitvaart kunnen betalen. Ook kunt u kiezen voor een natura uitvaartverzekering, hierbij worden er (vooraf afgesproken) diensten uitgekeerd, er wordt dan geen factuur verstuurd naar de nabestaanden voor de uitvaart.
Voor iets meer dan een euro per maand heeft u al een uitvaartverzekering. In dit geval wordt er wel een laag bedrag uitgekeerd als u komt te overlijden. Houd u er rekening mee dat als de uitvaart duurder uitpakt als het bedrag wat er is uitgekeerd, de nabestaanden het verschil moeten betalen. Het is dan ook verstandig om eerst uw wensen op een rijtje te zetten voordat u een uitvaartverzekering afsluit. Stel uzelf vragen als: wat voor dienst wil ik? Wil ik begraven worden of gecremeerd? Wil ik een luxe kist of een gewone kist? De antwoorden op deze vragen bepalen uiteindelijk de kosten van uw uitvaart. Op basis van dit bedrag kunt u gericht een uitvaart verzekering afsluiten.
In uw uitvaartwensen kunt u aangeven hoe uw uitvaart eruit moet komen te zien. Hier hoort ook uw favoriete muziek bij. Voordat u uw uitvaartverzekering afsluit, worden dit soort wensen besproken. Op het moment dat u komt te overlijden, worden deze uitvaartwensen besproken met uw nabestaanden en de uitvaartverzorger, indien mogelijk worden deze ten uitvoer gebracht.
In algemene zin worden de kleuren zwart, donkergrijs en donkerblauw veel gedragen tijdens een begrafenis. Het dragen van felle kleuren tijdens een begrafenis is niet verstandig. In sommige gevallen heeft de overledene in zijn of haar uitvaartwensen een dresscode opgenomen voor de begrafenis. Lees hier meer over begrafenis kleding
Wettelijk mag een overledene niet binnen zesendertig uur na overlijden worden begraven. Daarnaast moet de overledene uiterlijk de zesde werkdag na overlijden worden begraven. Er zijn uitzonderingen hierop. Bijvoorbeeld als een familielid zich in het buitenland bevindt en meer tijd nodig heeft om terug te reizen. De gemeente kan in dit geval besluiten om de termijn te verlengen.
Als u kiest voor een lage premie, kiest u ook voor een laag bedrag dat wordt uitgekeerd. U kunt van dit bedrag bijvoorbeeld alleen de hoognodige diensten betalen zoals bijvoorbeeld het aanschaffen van een kist en de werkzaamheden van een uitvaartverzorger. Maar er zijn ook veel zaken die u zelf zou kunnen laten doen door nabestaanden. Na de dienst kan er bijvoorbeeld bij iemand thuis koffie en cake worden geserveerd. Ook kunt u ervoor kiezen om geen volgauto’s in te zetten in de rouwstoet. Hiermee kunt u de kosten voor een uitvaart zo laag mogelijk houden.
U kunt aangeven in uw uitvaartwensen dat u graag in het buitenland begraven wilt worden. Het kan zijn dat u in een ander land bent geboren, en in dit land begraven wilt worden. Als dit in uw uitvaartwensen is opgenomen, zal dit zo worden uitgevoerd. Een begrafenis in het buitenland is wel kostbaar. Dus de premie zal in dit geval een stukje hoger komen te liggen dan bij een vergelijkbare verzekering waarbij de begrafenis in Nederland zou zijn.
Dit is mogelijk. Er zijn in Nederland natuurbegraafplaatsen, waarbij de gedachte is dat alles wat uit de natuur komt, ook weer terug zal keren naar de natuur. U kunt aangeven in uw uitvaartwensen, dat u graag begraven wilt worden in de natuur. Bij een dergelijke begrafenis, zal er alleen maar gebruik worden gemaakt van natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld een kist die biologisch afbreekbaar is.
Nee. Het is ook mogelijk om begraven te worden in een lijkwade. Dit is een rechthoekige doek van stof waar een overledene bij een opbaring of afscheidsceremonie in kan worden gewikkeld. Dit is een alternatief voor een kist. Het is vanaf 1991 niet meer verplicht in Nederland om begraven te worden in een kist.
Een liefdevolle laatste verzorging van de overledene. Dat is wat feitelijk de laatste verzorging inhoud. Dit wordt vaak door een aantal dierbaren gedaan die dichtbij de overledene stonden. Deze laatste verzorging bestaat vaak uit het wassen van de overledene, scheren, kleding aantrekken, nagels knippen en eventueel het opdoen van make up. Hiermee wordt op een respectvolle manier de laatste eer bewezen aan de overledene. Het is ook mogelijk dat de uitvaartondernemer deze taak voor zijn rekening neemt.
U mag zelf bepalen waar u begraven wilt worden. Dit kan in uw woonplaats zijn of bijvoorbeeld uw geboorteplaats. Dit kan ook het land zijn waar u geboren bent, het is mogelijk dat u dit laat vastleggen dat u daar begraven wilt worden. In sommige gevallen dient u lid te zijn van een kerkgenootschap om op hun begraafplaats begraven te mogen worden.
Het is mogelijk om een uitvaartverzekering af te sluiten die speciaal bestemd is voor Moslims. Hierbij wordt er onder andere rekening gehouden met het feit dat hoofd van de overledene in de richting van Mekka wijst. Daarnaast worden er tijdens de begrafenis Islamitische rituelen uitgevoerd. Ook repatriëring naar het geboorteland behoort tot de mogelijkheden. Door dit op te nemen in de uitvaartwensen, ligt dit vooraf al vast.
U kunt ervoor kiezen om de overledene op te baren in een locatie van de uitvaartverzorger. Vaak zijn in zo’n locatie meerdere afscheidskamers waar nabestaanden altijd terecht kunnen. Ook kunt u ervoor kiezen voor een thuisopbaring. Hierbij wordt de overledene thuis opgebaard. Hierbij moet er wel rekening mee worden gehouden dat de overledene goed gekoeld moet worden. Dit kan met een koelplaat gebeuren. De uitvaartverzorger komt dagelijks langs om te controleren of alles goed verloopt.
Vrijwel op iedere locatie is livemuziek toegestaan. U bepaalt zelf wie u wilt laten optreden en welke muzieksoort er ten gehore wordt gebracht. Door dit vooraf vast te leggen in uw uitvaartwensen staat dit goed op papier. Als u komt te overlijden, hoeven uw nabestaanden en de uitvaartverzorger deze wens alleen maar uit te voeren. Het bedrag voor livemuziek kunt u uiteraard meenemen in het te verzekeren bedrag voor uw uitvaart. Zodat nabestaanden deze kosten niet zelf hoeven te betalen.