Gemiddeld is de uitvaartverzekering duurder geworden. Wanneer we de uitvaartverzekeringen vergelijken met twintig jaar geleden, dan zijn er behoorlijke prijsverschillen. Per verzekeraar scheelt het honderden euro’s. En dat is veel. Enerzijds regent het klachten over dit onderwerp. Anderzijds hebben mensen vaak geen benul van de uitvaartpolis. Zijn de klachten wel allemaal terecht?
Klachtenregen over duurder geworden uitvaartverzekering
Je hoeft maar op het internet te zoeken naar klachten over de kosten van een uitvaartverzekering en je wordt overspoeld met klachtenregens. Vergeleken met andere websites hebben Radar en Kassa veel klachten online staan. De meeste gaan over de duurder geworden uitvaartverzekeringen.
In Nederland hebben miljoenen mensen een uitvaartverzekering. Het gaat zeker om 70% van alle Nederlanders die hier maandelijks premie voor betaalt. Er zijn ongeveer 10 miljoen polissen voor de uitvaartverzekering. Op jaarbasis wordt een bedrag van circa 600 miljoen betaald aan de uitvaartverzekeringen.
Uitvaartverzekering duurder geworden
Alles bij elkaar zijn we de laatste jaren behoorlijk te pakken genomen door de economische crisis. We kregen minder te besteden. De lonen gingen minder hard omhoog. De uitgaven werden wel duurder. De uitvaartverzekering is niet achtergebleven.
Zonder twijfel is de uitvaartverzekering duurder geworden. Maar heel eerlijk, dat is ook wel logisch. Het is namelijk zo dat de gemiddelde uitvaart ook aanzienlijk duurder is geworden de afgelopen jaren. In de toekomst wordt het allemaal ook alleen nog maar duurder. De uitvaartverzekeringen moeten meer uitkeren. Dit betekent dat de uitvaartverzekering zelf ook duurder wordt.
De uitvaart verschilt in prijs
Er zitten enorme prijsverschillen tussen de kosten van een uitvaart. Wanneer we een relatief sobere uitvaart als voorbeeld nemen, dan moet je rekenen op een gemiddeld bedrag van vijf- tot zesduizend euro. Echter, er worden offertes uitgegeven voor een soortgelijke uitvaart. Voor een bedrag dat tot wel drieduizend euro hoger ligt. Hoe komt dit nu?
Het is zo dat uitvaartondernemers en uitvaartverzorgers eigen tarieven mogen hanteren. Dit betekent dat er niets in de wet is vastgelegd over de tarieven die in rekening worden gebracht. Hierdoor is het iedereen in de uitvaartbranche vrij om een eigen prijskaartje op de diensten en producten te plakken. Dit resulteert in enorme prijsverschillen.
Kies voor een kleinere uitvaartonderneming
Hoe lang er ook premie betaald wordt voor de uitvaart, in verreweg de meeste gevallen moet er toch nog worden bijbetaald. In sommige gevallen gaat het slechts om bedragen van enkele tientjes tot een paar honderd euro. Maar het komt ook zeker voor dat nabestaanden enkele duizenden euro’s moeten bijbetalen. In de meeste gevallen kan er flink bespaard worden op de kosten van de uitvaart. Daarmee uiteraard ook op de hoogte van de eventuele bijbetaling.
Zo is het heel verstandig om de kleinere uitvaartondernemingen eens nader onder de loep te nemen. Deze hanteren in de meeste gevallen veel lagere tarieven dan de grotere en bekendere uitvaartondernemingen. Het is dan ook zeker aan te raden om een vrijblijvende offerte aan te vragen bij meerdere kleine uitvaartondernemingen. Zo kun je de voordeligste optie vinden.